Nekpijn

OrthoManuele behandeling zeer effectief

We behandelen in onze praktijk veel patiënten met nekpijn. Bij metingen van het effect van behandeling van chronische nekpijn met OrthoManuele geneeskunde blijkt ruim 70% goed te herstellen. Ook is de behandeling efficiënt, gemiddeld zijn slechts vier behandelingen voldoende.

 

Oorzaken van nekpijn

Het mechanisme van nekpijn is vaak anders dan bij lage rugpijn. In de nek wordt de pijn meestal veroorzaakt door blokkeringen of scheefstanden in de facetgewrichten terwijl in de lage rug vaak de tussenwervelschijf de boosdoener is. Ook zien we bij oudere mensen vaker artrose van de nekwervelgewrichten.. Een nekhernia komt niet zo vaak voor, in onze praktijk behandelen we enkele gevallen per jaar. Een nekhernia geeft vooral veel uitstraling in de arm.

Verschijnselen bij nekpijn

Nekpijn kan sterk wisselend verlopen. Soms begint het acuut, meestal wordt het geleidelijk erger. De pijn kan naar de schouder of arm uitstralen. Vaak trekt de pijn ook door naar het hoofd. Meestal heeft hoofdpijn dan ook zijn oorzaak in de nek. Naast pijn kan ook het draaien van de nek belemmerd zijn of omhoog en omlaag kijken. Dit is hinderlijk bij autorijden en werken in een statische houding achter een computer. De bewegingsbeperking komt meestal door scheefstand van de wervels maar op oudere leeftijd ook door artrose. Bij patiënten met een whiplash is nekpijn meestal een onderdeel van verscheidene klachten.

Onze aanpak bij nekpijn

Het is belangrijk om nauwkeurig alle nekwervels recht te zetten, maar ook de borstwervelkolom heeft een sterke invloed op de functie van de nek. Daarom behandelen we altijd de hele rug. OrthoManuele geneeskunde is hierbij heel effectief. Aanvullend is het soms zinvol om mobiliserende oefeningen te doen. In de beginfase als u nog veel pijn hebt kunnen we pijnstillers voorschrijven.
Artrose of een nekhernia zijn geen reden om niet te behandelen. Het rechtzetten van nekwervels bij artrose is volkomen veilig en ook een hernia wordt beter door de druk van de tussenwervelschijf af te halen.
Als artrose in meerdere gewrichten voorkomt is het zinvol om uw leefstijl te veranderen. Lees hiervoor welke andere behandelopties voor artrose er zijn.

Nekhernia

Een nekhernia komt veel minder vaak voor dan een hernia in de lage rug. Toch hebben we in de afgelopen 20 jaar tientallen mensen met een nekhernia behandeld. Onze OrthoManuele behandeling is hiervoor heel succesvol gebleken. In al die jaren hoefde niemand te worden geopereerd en slechts twee keer is een patiënt met een injectie in de nek behandeld. Vaak zijn 4 tot 6 behandelingen voldoende.

Onze behandelingen worden gerekend tot Musculoskeletale geneeskunde.