Wat is musculoskeletale geneeskunde?

Per 1 januari 2017 heet onze beroepsvereniging NVAMG: Nederlandse vereniging van artsen voor musculoskletale geneeskunde. Voorheen was de naam NVOMG: Nederlandse vereniging van artsen voor Orthomanuele geneeskunde.
Waarom deze verandering en wat is het verschil? Muscululoskletale geneeskunde ook wel MSK genoemd is een internationaal gangbare term voor alle artsen die niet-operatieve behandelingen doen bij patiënten met klachten van het bewegingsstelsel. Musculus is spier en skeletaal zijn de botten vandaar de naam. Hieronder vallen dus artsen die verschillende behandeltechnieken toepassen en verschillende opleidingen hebben gevolgd.
In onze Nederlandse vereniging zijn artsen lid die Orthomanueel behandelen (methode Sickesz), Manueel behandelen (methode Eindhoven en Marsman) en injecties geven (volgens SIS richtlijnen). Alle artsen kunnen medicijnen voorschrijven, oefeningen geven, röntgenfoto’s en MRI scans beoordelen. Ze adviseren over ergonomie, werk en leefstijl. Diverse collega’s zijn ook actief betrokken bij behandeling van sporters.
Vincent Hesselink is ook verzekeringsarts en heeft veel ervaring met re-integratie van zieke werknemers en arbeidsongeschiktheid beoordelingen.

Tot enkele jaren geleden werden de artsen die lid zijn van onze vereniging opgeleid door VAOMG (Orthomanuele artsen), SMG (manuele artsen) en SIS (Rugpoli artsen). Tegenwoordig hebben we een gezamenlijke opleiding. Artsen die nu in opleiding komen krijgen onderwijs in alle onderdelen van de musculoskeletale geneeskunde via de NVAMG.

De naamsverandering is mede ingegeven onder druk van de overheid omdat het klimaat voor alternatieve geneeskunde in Nederland erg ongunstig is. Met de nieuwe naam profileren we ons nadrukkelijk als regulier werkende artsen.

Sinds 2017 heten we voortaan MSK-artsen.

Links

NVAMG
Nederlandse vereniging van artsen voor musculoskeletale geneeskunde
IAMMM
International academy of manual and musculoskeletal medicine
FIMM
Federation international of manual and musculoskeletal medicine
ESSOMM
European scientific society of manual medicine
SIS
Spinal intervention society
Rugpoli