Basisregels gezonde voeding

Door Vincent Hesselink

Bescherm jezelf tegen ziekte, val fluitend af en voel je topfit!

 

Gezond eten doe je met boeren verstand, eet voedsel dat voor de mens geschikt is

Dat is het voedsel waar we in de loop van 2 miljoen jaar genetisch op aangepast zijn. Als verzamelaar en jager hebben we altijd voedsel gegeten dat we in onze directe omgeving konden bemachtigen. We aten het overwegend in onbewerkte staat.
Dit voedsel bestond uit planten, kruiden, fruit, zaden, noten, wortels, knollen, eieren, paddenstoelen en in mindere mate vlees, schaaldieren en vis. Met deze regel in het achterhoofd is het vrij eenvoudig om te begrijpen wat je moet kiezen. Vrijwel alle industriële bewerking zoals raffinage, zuivering en verfijning van voedsel maakt het kwalitatief slechter, voedingsstoffen gaan verloren en chemische stoffen (smaak-, geur-, kleurstoffen) worden er aan toegevoegd.

Giftigheid: Effect = Duur X Concentratie van blootstelling

Elke dag een heel klein beetje ongezond is na een aantal jaren ziekmakend net zoals eenmalig een hoge dosis van een ongezonde of giftige stof. Wees dus vooral kritisch op het eten en drinken dat u dagelijks nuttigt.
Een keer per jaar McDonald‟s kan weinig kwaad, een keer per week is ronduit ongezond. Niet alle groente en fruit wordt met evenveel bestrijdingsmiddelen geproduceerd. Als er veel nodig is voor de teelt dan is goed wassen en schillen een must en kun je het beter minder vaak eten.

Deel I Eet Echt Voedsel

Eet onbewerkte producten, zoals deze in de natuur voorkomen

Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor voedsel in zijn oorspronkelijke staat. Groentes zoals ze van het land komen, fruit zoals het van de boom komt, piepers en penen zoals ze uit de grond komen, volle zuivel zonder “light” of “halfvol”. Vlees zoals het van het beest komt en geen vleeswaren met kleur-, geur- of smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
Dit is niet eenvoudig omdat de voedingsindustrie hier weinig aan kan verdienen. Deze industrie probeert op alle mogelijke manieren onze keuze te verleiden en te manipuleren.
Elk industrieel bewerkingsproces maakt voedsel armer aan voedingsstoffen. Planten zijn samengesteld uit heel veel verschillende stoffen die samen beter zijn en elkaar versterken. Voorbeeld: de witte velletjes in een sinaasappel bevorderen de vitamine C opname, dus vruchtensap uit een pak drinken is als het om voedingswaarde gaat minder goed dan zelf geperst sap.
Bij elk bewerkingsproces worden er chemische stoffen toegevoegd waar we ziek van kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld geur-, kleur-, smaak- en conserveringsstoffen (E-nummers).
Ten derde en dat is minder bekend. Bewerkt voedsel wordt makkelijker opgenomen en verstoort daarom
onze bloedsuikerspiegel en lijdt tot vetafzetting. Het bevordert dus suikerziekte en overgewicht. Vaak worden er suiker, meel, maïs en soja bestanddelen aan toegevoegd met hetzelfde effect.

Eet daarom liever geen voedsel dat uit een fabriek komt

Om het zoekproces naar gezond eten voor jezelf makkelijk te maken is dit een simpele richtlijn. Ieder bewerkingsproces vermindert in principe de voedingswaarde en voegt ongezonde stoffen toe.
Met name voedsel van de grote bekende internationale ketens die miljoenen in reclame pompen verkopen u spullen die meestal niet goed voor u zijn. Bovendien als we hun producten kopen maken we hun macht en invloed nog groter en wordt het daardoor voor de consument nog moeilijker om aan goed eten te komen.
Eet daarom ook geen voedsel dat op TV wordt aangeprezen.

Vermijdt eten waar suiker aan toegevoegd is

In westers eten zitten teveel suikers en geraffineerde koolhydraten (wit brood, wit meel, pasta, pizza, witte rijst etc.). Eet in principe nooit voedsel waar suiker aan toegevoegd is. Eet alleen zoetigheid zoals het in de natuur voorkomt van fruit, honing en gedroogde vruchten.
Dit betekend dus geen koek, gebak, snoep en frisdrank. Light frisdrank is nog minder goed voor u. Ook aan veel vruchtensap is suiker toegevoegd en het bevat weinig voedingswaarde. Allerlei zuivelproducten met een smaakje en toetjes op zuivelbasis bevatten meestal veel suiker.

Vermijdt voedsel met gezondheidsclaims

Alle voeding met een gezondheidsclaim is relatief duur en de gezondheidswinst als die er al is, is gering.
Eet geen “light, mager of halfvol”. “Goed voor hart en bloedvaten” “verrijkt aan goede vetten”, “cholesterolarm”, “extra vitamines” het zijn allemaal verkoopslogans waar u niet beter van wordt maar wel armer. Gebruik uw geld liever voor biologisch voedsel of goede supplementen.
Zoals eerder beschreven, beter dan door de natuur kan voedsel niet gemaakt worden.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat er nog nooit iemand door lightproducten is afgevallen, sterker nog er zijn aanwijzingen dat door een verminderd verzadigingsgevoel er meer van wordt gegeten en gedronken dan je nodig hebt. Een ander voorbeeld is margarine, een afgeleide van boter dat (letterlijk) stijf staat van de harde vetten. Boter in zijn puurste vorm van koeien die gras gegeten hebben is het beste. Er is ons een onterechte angst voor cholesterol aangepraat. Deze angst maakt het mogelijk om ons allerlei cholesterolverlagende producten te verkopen. Ook dit heeft weinig nut en is zonde van uw geld.
De vitamine toevoegingen zijn meestal zo gering dat het geen effect heeft. Als u extra vitamines, mineralen of omega 3 vetten nodig heeft neem dan kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen, hierover verderop.

Eet ook snacks van echt voedsel

De traditionele Nederlandse 3 stevige maaltijden per dag zijn voor veel mensen onvoldoende. Het is dan zinvol om een kleine hap tussendoor te eten. Kies echter wel voor echt voedsel.
Omdat u zich met de toepassing van deze basisregels gezonde voeding veel stabieler er fitter zult voelen, zult u waarschijnlijk minder behoefte aan tussendoortjes hebben en zal uw snaaigedrag afnemen. Eet tussendoor en bij de borrel alleen echt voedsel zoals noten, olijven, rauwkost zoals een wortel, fruit of biologische kaas. Alle andere snacks zijn op termijn ongezond en verstoren direct uw bloedsuikerspiegel en dus uw energieniveau. Eet dus absoluut geen koeken, Mars, Twix en dergelijke als u zich gammel of hongerig voelt en ook niet de zogenaamde “gezonde” koeken zoals Sultana en Liga tussendoor. En ook geen ontbijtkoek, chocolade repen en zoutjes.

Deel II Eet kwalitatief goed voedsel

Eet bij voorkeur biologisch voedsel

Hoe minder bestrijdingsmiddelen bij de productie van uw voedsel worden gebruikt hoe beter het is. Biologische teelt gaat niet alleen over minder gebruik van chemicaliën bij de productie maar betekent ook teelt in een meer natuurlijke omgeving met een grotere biodiversiteit. Daarom heeft biologisch eten meer voedingwaarde.
Een bodem hoort vol te zitten met bacteriën, insecten, wurmen etc. die voor voedingsstoffen zorgen. Hierdoor bevatten deze gewassen ook meer voedingsstoffen. Je hoeft dus minder te eten voor dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen. Veel pesticiden beïnvloeden je hormonen en veroorzaken zo meer vetophoping en maken het lichaam gevoeliger voor kankervorming.
Biologisch voedsel is duurder en moeilijker te krijgen, maar met het geld dat je uitspaart aan vlees, koek, snoep en frisdrank compenseert u dit makkelijk.
Een derde meerwaarde van biologische groente en fruit is dat ze afweerstoffen tegen bacteriën en virussen bevatten die u ook beschermen.

Eet alleen dieren die “schoon” veevoer hebben gegeten

Bedenk bij alle dierlijke voedsel dat u eet, dat het is gemaakt van de voeding die het beest te eten krijgt in geconcentreerde vorm.
Dit voedsel moet dus “schoon zijn”. Geen hormonen, geen antibiotica, bij voorkeur biologisch en voedsel waar het beest genetisch gezien op aangepast is. Wist u dat in veevoer soms slachtafval van hun eigen soortgenoten zit verwerkt. Dit is de oorzaak van BSE, de gekke koeienziekte. Intensieve veehouderij, de bio-industrie is niet mogelijk zonder gebruik van allerlei ziekmakende chemicaliën.
De industriële landbouw is een van de grootste milieuvervuilers. Biologische teelt geeft een lagere belasting voor het milieu.

Een koe hoort gras te eten en in de wei te lopen

Ieder dier is net als de mens in de loop van miljoenen jaren aangepast aan een specifiek soort voedsel. Als het ander voedsel eet wordt het ziek en gaat het melk en vlees produceren dat voor de mens ongezond is. Een koe hoort gras te eten en niets anders. Als dieren niet kunnen rondlopen en rennen maar stilstaan in een stal dan treedt vervetting van hun spieren op. Dat soort vet willen we juist niet eten omdat het slecht is.
Koeien krijgen vaak maïs en soja te eten omdat ze zo goedkoper en sneller eiwitten binnen krijgen. Maar het gevolg is dat ze verkeerde vetten produceren namelijk omega 6 in plaats van omega 3, die ontstekingsbevorderend werken. Gevolg is meer kans op kanker en hart- en vaatziektes. Ook voor de ontwikkeling en stabiliteit van de hersenen is het ongunstig. Kinderen hebben meer kans op onrust (ADHD) en kunnen minder goed concentreren wat ten koste gaat van de leerprestaties.

Deel III De juiste ingrediënten

Eet overwegend plantaardig voedsel

Helaas voor echte vleeseters en melkslurpers, maar het hoofdbestanddeel van uw eten hoort te bestaan uit groentes, fruit, knollen, wortels, noten, zaden en ongeraffineerde graanproducten en meelsoorten.
Vis is geen plant maar diverse vissoorten zijn wel gezond en te verkiezen boven vlees. Maak van vlees een lekkernij die u af en toe aan de maaltijd toevoegt. Vegetariërs zijn significant gezonder en leven langer dan carnivoren. Echter met streng vegetarisch eten mist u enkele essentiële aminozuren die u niet uit andere bronnen kunt halen. Bijkomstig voordeel, als iedereen 1 dag vegetarisch eet, compenseert dat voor de volledige uitstoot aan CO2 van alle auto‟s.

U heeft alle basisgrondstoffen nodig, ook koolhydraten, maar alleen ongeraffineerde

In gebalanceerde voeding zitten altijd koolhydraten naast vet en eiwit. Dus diëten zoals Atkins of zonder koolhydraten geven wel een snelle gewichtsdaling maar zijn op termijn ongezond en schadelijk.
Kies voor ongeraffineerde producten zoals zilvervliesrijst, onbewerkte aardappels in schil, volkorenbrood en bonen.
Kies voor koolhydraten met een lage glycemische index (GI), deze worden langzaam in het bloed opgenomen, de bloedsuikerspiegel stijgt minder snel en dus is er een minder sterke insuline uitstoot en er wordt minder vet aangemaakt. Je bloedsuikers zijn stabieler , je voelt je fitter en hebt minder last flauwtes en behoefte om te snaaien. Als je koolhydraten met eiwitten en vet combineert dan wordt het effect op de bloedsuikerstijging ook verminderd.

Suikers en geraffineerde koolhydraten zijn de grootste dikmakers en niet vet!

Wees niet bang voor vet

Het is een belangrijk bestanddeel van onze voeding. Het is de basis van belangrijke bouwstoffen voor de hersenen en voor hormonen. Maar eet wel de juiste vetten. Fabrikanten van cholesterolremmers hebben ons een angst voor vet aangepraat en hebben daar miljarden aan verdiend. Cholesterol heeft u nodig, het is een belangrijke bouwstof voor het lichaam.
Steeds meer onderzoek wijst uit dat het afknijpen van uw cholesterol meer schade doet dan dat het voordelen heeft. Cholesterolremmers hebben veel bijwerkingen. Slechts een kleine groep mensen met een vetstofwisselingsstoornis heeft baat bij deze geneesmiddelen.
Eet verzadigde vetten met mate, zoals vlees, boter en melk en alleen zoals eerder genoemd van goede bronnen. Dus van koeien die gras eten en dieren die biologisch voer krijgen en niet met hormonen en antibiotica zijn opgefokt. Eet geen transvetten of geharde vetten. Deze zijn erg schadelijk en zitten veel in industrievoedsel zoals koekjes, gebak, zoutjes en chips om het krokant te maken en in margarine. Dit is het soort vet waar uw slechte bloedvetten, de LDL van toenemen. Bakken en braden in onverzadigd plantaardig vet produceert ook schadelijk vet, dus gebruik hiervoor geen zonnebloemolie.
Olijfolie is uw belangrijkste bron van goed vet, eet dit overvloedig.
Eet ruimschoots voedsel met omega 3 vetten en weinig omega 6. Dit zit vooral in vette vis en visolie supplementen, maar ook in lijnzaad en koudgeperste lijnzaadolie, noten, avocado‟s etc. Bij de keuze van vis gaat de voorkeur uit naar kleine vette visjes. De grote roofvissen staan hoog in de voedselketen en hebben daarom vrij veel zware metalen en andere toxische stoffen in hun vet. Die wilt u ook niet te veel binnen krijgen.

Eiwitten zijn belangrijk voor uw lichaam

Eiwitten leveren aminozuren, bouwstoffen voor diverse lichaamsfuncties. Eiwitten zijn een efficiënte brandstof waar u minder dik van wordt.
Essentiële aminozuren haalt u ten dele uit vlees. Deze kan het lichaam niet zelf aanmaken en worden daarom essentieel genoemd. Een streng vegetarisch dieet kan leiden tot een tekort aan deze stoffen. Eiwit haalt u uit bonen, noten, vlees, vis, schaaldieren, eieren en zuivel. Een goede vervanging van vlees zijn soja producten zoals tofu, tempeh, miso, sojaolie, sojamelk etc. Zoek wel naar soja dat niet genetisch gemodificeerd is.

Wat kunt u het beste drinken?

Drink voldoende schoon water. De Nederlandse kraanwaterkwaliteit is over het algemeen vrij goed. Het is nog beter om uw water te filteren. De hoeveelheid hangt erg af van de temperatuur, hoeveel u zweet en wat u verder drinkt. Globaal is 1,5 liter per dag voor een volwassene een goede graadmeter.
Uw urine moet lichtgeel of helder van kleur zijn dan heeft u genoeg gedronken. Diverse dranken leiden juist tot uitdroging zoals koffie, thee, bier en andere alcoholica. Drink daarom naast elk van deze drankjes een glas water. Uitdroging is een oorzaak van een kater.
Helaas zijn de meeste van uw favoriete drankjes niet goed voor de gezondheid. Frisdrank, cola en gezoete zuiveldrankjes zijn uit den boze en moet u nooit drinken. Drink koffie en zwarte thee met mate, maximaal 2 koppen per dag. Groene thee heeft een sterke antiekanker werking. Diverse kruidentheeën zijn een goed alternatief. Bij de borrel is rode wijn het beste, dit bevat resveratrol, een stof die eveneens een bewezen antikanker werking heeft. Bier is een beruchte dikmaker en heeft een extreem hoge glycogeen index en verstoort dus heel sterk uw bloedsuiker. Daarom krijgt u altijd zo‟n kick van het eerste biertje van de dag! Sterke drank is een zware belasting voor uw lichaam en daarom af te raden.
Vruchtensappen uit pak leveren weinig voedingsstoffen en er zijn vaak suikers of andere stoffen aan toe gevoegd. Drink vers geperst sap.

Deel IV Niet ieder mens is gelijk

Brood en melk, Hollandser kan niet, maar toch niet zo logisch

De mens is van oorsprong een verzamelaar-jager die zich in de loop van 2 miljoen jaren heeft aangepast aan het voedsel wat hij om zich heen in de natuur kon bemachtigen. Pas 10.000 jaar geleden is de mens landbouwer
geworden en is hij graan- en melkproducten gaan eten en drinken. Het klinkt raar maar dat is genetisch gezien een korte tijd. Zo kort dat best veel mensen niet in staat zijn om bepaalde bestanddelen in tarwe en melk te verteren.
Een bekend voorbeeld is de gluten overgevoeligheid, die desastreus kan zijn voor de gezondheid van de betreffende persoon. Melk bevat lactose en caseïne, melkzuur en eiwit. Hiervoor heeft u een enzym,
lactase nodig om het af te breken. Als u dat niet heeft dan wordt u ziek van melk of krijgt u vervelende sluimerende klachten. In Noord europa gaat het om 10% van de volwassenen, maar verder naar het zuiden rond de Middellandse zee zijn het 50% en in China zelfs 95% van de volwassenen die melk niet kunnen verteren.
Kortom als u het gevoel hebt dat u hier last van heeft laat dan gedurende 6 weken alle brood en meelproducten uit uw voeding of alle melkproducten. De effecten zijn soms spectaculair.
Om af te vallen werkt het vaak heel snel als u een tijd geen brood eet en dit door groentes vervangt. Brood is een dikmaker.
Zuivel heeft u niet nodig! Dit wordt u aangepraat door de zuivelindustrie. Heeft u ooit in de natuur een volwassen dier melk zien drinken? Calcium voor uw botten haalt u vooral uit groene bladgroenten. Calcium uit melk wordt slecht opgenomen. Volkeren die melk drinken hebben meer last van botontkalking.

Metabolic typing: niet iedereen reageert gelijk

In de loop van de geschiedenis zijn er op de aardbol heel verschillende leefomgevingen geweest met een sterk verschillend aanbod van voedsel. Daarom bepaalt uw etnische afkomst voor een deel uw stofwisseling en dus hoe u op bepaalt voedsel reageert. Luister dus goed naar uw lichaam.
Eskimo‟s leven vooral op rauw vlees en vis (vet en eiwit), Quetchus indianen in Zuid Amerika eten overwegend plantaardig voedsel (koolhydraten en vezels), Masai in Kenia leven op zuivel (eiwit) van hun vee. In andere gebieden in Afrika zijn veel vruchten beschikbaar.
Met deze kennis begrijpen we ook waarom niet iedereen even goed reageert op alle voeding. Dit wordt in de literatuur “Metabolic typing” genoemd. Nederland had tot voor kort genetisch een vrij homogeen samengestelde bevolking, maar wordt snel een multiraciaal samengesteld volk. Zo verschillend als ons uiterlijk is, is ook ons metabolisme, ons vermogen om voedsel te verteren en op te nemen als brandstof en bouwstof. Een grotere diversiteit aan reactie op voedselsamenstelling is hiervan het gevolg. Veel van de onderzoeken die ik lees komen uit de USA, dit is het meest multiraciaal samengestelde land ter wereld en hier is dit fenomeen daarom veel duidelijker .
Je kunt mensen op grond van hun reactie op voeding grofweg indelen in een Eiwit type, een Gemengd
type en een Koolhydraat type. Dit verklaard dan ook waarom ieder nieuw dieet dat er op de markt komt een groep volgers heeft die er geweldig op reageren, een groep die het redelijk doet en een groep die er slechter van wordt. Bijvoorbeeld het Atkins dieet (alleen vet en eiwit) is fantastisch voor een eiwit type maar desastreus voor een koolhydraat type.

Deel V Hoe veel kan ik het beste eten?

Eet niet meer dan u verbrandt. (En dat is minder dan u denkt)

Uw energiebalans is een weegschaal, alle calorieën die u naar binnen werkt moet u ook weer verbranden anders wordt u geleidelijk zwaarder. Echter niet alle calorieën leiden tot gewichtstoename en niet elk mens reageert gelijk op dezelfde voeding. De een verteert vet beter en de ander koolhydraten.
Houdt uzelf niet voor de gek met het idee “ik wordt al dik van lucht” of “mijn diëtiste zegt dat ik te weinig eet” Voor echt veel te zware mensen is het EDH dieet vaak de eerste stap naar een gezond gewicht. (EDH=eet de helft)
Heeft u een kantoorbaan, gaat u met de auto naar het werk, doet u niet aan sport en heeft u ook geen hondje om mee te lopen dan heeft u helaas maar vrij weinig calorieën nodig om op een gezond gewicht te blijven.

Calorieën tellen is een zinloze bezigheid

Niet alle voedingsstoffen leiden in dezelfde mate tot vetafzetting. Daarom is het zinloos om calorieën te tellen.
Het beste is om naar de vorm van uw lichaam te kijken.
Ongezond eten leidt tot vetafzetting en gezonde voeding niet, ook al bevatten ze dezelfde hoeveelheid calorieën. Het ergste zijn daarom de zogenaamde “empty calories”, veel calorieën maar geen voedingswaarde. Dit zijn alle geraffineerde koolhydraten, die zitten in witte brood, witte rijst, friet, fast food, pizza, pasta, frisdranken, bier, snoep, chips. Doordat ze geraffineerd zijn worden ze heel snel in vet omgezet. Gezonde vetten worden minder in vet omgezet en eiwitten nog minder. Ook hier geldt het beste is samengestelde voeding dus in de oorspronkelijke staat. Eet vooral groente en in mindere mate fruit als u een gewichtsprobleem heeft. Fruit bevat veel suiker.
Biologische voeding bevat geen chemische stoffen die vetafzetting bevorderen en heeft dus ook een voordeel als u wilt afvallen.

Eten is een sociaal gebeuren

Door de eeuwen heen heeft eten mensen bijeen gebracht voor de maaltijd. De moderne westerse mens eet steeds vaker alleen en tijdens andere activiteiten. Alleen eten, eten achter een beeldscherm of in de auto blijkt te leiden tot meer eten. Je bent niet geconcentreerd op het eten en overschrijdt makkelijker je verzadigingsgrens. Aan tafel eten in een groep zoals een gezin geeft een betere vertering.

We eten de porties die we aangeboden krijgen helemaal op

Uit allerlei studies blijkt dat wat we voorgezet krijgen of wat we opscheppen helemaal op gaat . Daarom loont het om kleine porties te eten en niet een tweede keer op te scheppen. Het is zelfs aantoonbaar zinvol om kleinere borden, glazen, bekers en schalen te kopen. Probeer weer te leren om uw verzadigingsgevoel te herkennen. Stop met eten voor u verzadigd bent. Als kind heeft u dit ooit gekund.

Overgewicht is vaak verbonden met een psychisch probleem

Er zijn emotionele eters en mensen die juist geen hap door de keel krijgen bij stress, verdriet, frustratie of andere emoties. Ook gelukkige momenten worden vaak aangegrepen om te eten of te drinken. Het gevolg is dat de emotie bepaalt hoe veel je eet en niet je natuurlijke verzadigingsgevoel.
Dit is het meest delicate onderwerp bij mensen met een serieus overgewicht. Het heeft vaak te maken met nare gebeurtenissen in de jeugd. Als dit de hoofdoorzaak is van uw overgewicht dan moet deze emotionele stoornis echt eerst worden opgelost anders is het erg moeilijk om af te vallen. Een behandeling bij een goede psycholoog of mental coach die gespecialiseerd is in eetproblemen is dan nodig.

Wees zuinig op uw dag nacht ritme

Gedurende 24 uur heeft u in het lichaam verschillende natuurlijke cycli van hormonen. Deze kunt u vooral verstoren door onvoldoende en onregelmatig te slapen en voor het slapen gaan TV te kijken of te computeren. Maar voeding speelt ook een grote rol.
Eet op regelmatige tijden. Sla geen maaltijden over. Eet niet in de uren voor het slapen gaan, na 8 uur ‟s avonds, maar vooral geen koolhydraten. Deze verstoren uw slaap en worden niet goed afgebroken. Dus koek, snoep, zoutjes en bier „s avonds voor de buis zijn uit den boze. Koolhydraten worden in de ochtend het beste verteerd en leiden dan minder tot verstoring van de bloedsuiker. Bouw de grootte van de maaltijden in de loop van de dag af. Stevig ontbijten, matig lunchen, ‟s middags een snack en ‟s avonds een bescheiden maaltijd.

Deel VI Voeding met bijzondere eigenschappen

Voeding als medicijn

Een aantal voedingsmiddelen beschermen ons tegen ziekte en werken dus preventief. Ander voedsel kan ziekte behandelen en is te gebruiken als medicijn. Lees hieronder welk eten een bewezen gunstige invloed heeft op diverse ziektes zoals kanker, hart en vaatziekten, Alzheimer, diabetes type II, etc.

Kanker

Broccoli, groene thee, pure chocola (>70%), koolsoorten, klein fruit, bramen, frambozen, aardbeien, blauwe bessen, paddenstoelen, kruiden zoals rozemarijn, gember, soja, olijfolie, kurkuma (gele kleurstof in kurrie), tomaat, rode wijn, vette vis (omega 3) en vitamine D3.

Hart en vaatziekten

Goede vetten uit olijfolie, lijnzaadolie, vette vissen, diverse noten, vooral walnoten. Overwegend groenten. Koolsoorten, broccoli. Volkoren granen. Groene thee, pure chocola, rode wijn.

Diabetes type II

Voeding met lage glycemische index (koolhydraten die langzaam in het bloed worden opgenomen en de bloedsuiker traag laten stijgen) bladgroenten, paddenstoelen, tomaten, sperziebonen, wortels, walnoten, volkoren producten en zilvervliesrijst.

Alzheimer

Rode wijn, kurkuma, groene thee, olijfolie, omega 3 vetten uit vette vis en grote hoeveelheden groente en fruit.

Voedingssupplementen

Helaas lukt het met “gewoon gezond eten” niet om voldoende van de juiste vitaminen, mineralen en essentiële vetten binnen te krijgen. Daarom heeft u aanvulling nodig. Dit komt omdat de kwaliteit van ons voedsel, zoals ik al uitvoerig heb beschreven, vrij matig is. Het wordt verbouwd op uitgeputte bodems in monocultuur en met toevoeging van allerlei chemicaliën. Daarom heeft u een aanvulling van de tekorten nodig en ondersteuning als tegenwicht voor de toxische stoffen. Het beste is een voor u op maat gegeven advies bij het nemen van voedingssupplementen. Hieronder geef ik u een richtlijn die voor de meeste mensen een goede ondersteuning is bij een gezond dieet. Dit advies geld niet voor kinderen.

Multi-vitaminepreparaat Een kwalitatief hoogwaardige multi-vitamine- en mineralen preparaat waarin vitamine E, caroteen, selenium, zink, calcium en magnesium niet mogen ontbreken. Een goede multi is duur. Dit zijn belangrijke hulpstoffen voor allerlei processen in het lichaam. Ze dienen ook om schadelijke stoffen zoals vrije radicalen af te breken.

Vitamine D3: Minimaal 2000 internationale eenheden per dag (= 50 microgram) Dit is een zeer belangrijke stof die werkzaam is tegen diverse soorten kanker, artrose, botontkalking, hart en vaatziekten, diabetes type II en luchtweginfecties. Helaas is deze stof onder Nederlandse artsen sterk ondergewaardeerd. Iedereen in Nederland heeft een tekort omdat we te weinig in de zon komen. Vit D3 wordt gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht.

Visolie Een omega 3 vetten preparaat van visolie met EPA en DHA waarbij er in verhouding meer EPA in moet zitten. 1000 mg per dag. Dit is belangrijk voor uw hersenfunctie, helpt tegen depressie, ADHD etc. Het heeft een antikanker werking en het beschermt tegen hart en vaatziekten.

Vitamine C: 1000 mg (=1gram) per dag Dit is een belangrijk antioxidant wat nodig is ter bescherming tegen allerlei toxische stoffen en verouderingsfactoren. Bijvoorbeeld een roker kan met 50 mg Vit C per sigaret de daarbij vrijkomende vrije radicalen compenseren.

Glucosamine Dit heeft u alleen nodig bij artrose en artritis. 1500 mg per dag

Ten slotte, hoe kunt u het beste beginnen?

Als u bereid bent om de moeite en inspanningen te leveren die nodig zijn om te eten volgens de basisregels gezonde voeding dan is de beloning groot. U heeft meer energie, u voelt zich fitter, u valt vanzelf af, u gaat er beter uit zien, diverse kwalen verdwijnen en op termijn voorkomt u ernstige ziektes.

Maar de verleidingen en misleidingen liggen overal op de loer. Er worden honderden miljoenen geïnvesteerd om u industrieel geproduceerd voedsel te laten kopen en eten. De reclamecampagnes zijn zo geraffineerd dat u vaak zult twijfelen. Slecht eten is vaak goedkoop en gezond eten is duurder

Verander uw eetpatroon in kleine stapjes, totdat u na een maand of 3 het grootste deel van uw maaltijden volgens de basisregels eet. Streef er uiteindelijk naar om 80% van de tijd gezond te eten. U zult versteld staan van de grote veranderingen die er in uw lichaam plaatsvinden.

Ik wens u veel kracht en wijsheid met het vinden van de juiste weg in uw zoektocht naar het voor u optimale eetpatroon.

Vincent Hesselink

Januari 2011

De basisregels zijn gebaseerd op deze literatuur

Ik heb gebruik gemaakt van boeken en artikelen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Wat ik nog belangrijker vond bij mijn keuze is dat de onderzoekers onafhankelijk zijn van de voedings- en farmaceutische industrie. Verder heb ik gekozen voor adviezen die door verschillende onafhankelijk van elkaar werkende schrijvers op dezelfde manier worden gegeven.

David Servan-Schreiber, Antikanker en Uw brein als medicijn

Michael Pollan, The Omnivore‟s dilemma, In defence of food en Food rules

Richard Beliveau en Richard Gingras, Eet leef gezond, Eten tegen kanker, Eten tegen kanker kookboek Andrew Weil, 8 weeks to optimum health, Eating well for optimum health

Gert Schuitemaker, Nieuw licht op vitamine D, Het gouden boekje voor de gewrichten Ralph Moorman, De hormoonfactor

James Dowd, Dianne Stafford, The vitamin D cure

Paul Chek, How to eat move and be healthy

William Wolcott, The metabolic typing diet

Uffe Ravnskov, Feiten en fabels over Cholesterol en cholesterolverlagende medicijnen

Walter Hartenbach, De cholesterol leugen

Bradley Willcox, Craig Willcox and Makoto Suzuki, The Okinawa program

Tijdschrift Medisch Dossier David Wolfe, Eating for beauty

Websites

levend en wel, blog

de hormoonfactor 

Dr mercola 

Vitamin D Council

mind body green

Dr Mark Hyman

http://www.thedailygreen.com/

http://michaelpollan.com/

http://www.therapeuticchef.com/

http://www.chekinstitute.com/

http://www.womentowomen.com/

http://www.anticancerbook.com/

http://www.drweil.com/