Rugpijn

Lage rugpijn

Bewezen resultaten

In de afgelopen 15 jaar hebben we in onze praktijk ruim 5000 patiënten behandeld. Van deze groep mensen had 55% lage rugpijn. We hebben de resultaten van onze behandelingen gemeten. Na de behandeling geeft ruim 70% van onze patiënten aan goed tot compleet te zijn hersteld. Dit is een uniek resultaat omdat onze patiënten vaak moeilijke en hardnekkige klachten hebben en meestal al een heel traject van therapeuten en artsen achter de rug hebben. Gemiddeld zijn 5 behandelingen voldoende.

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn is de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat in Nederland. Ongeveer 2,4 miljoen Nederlanders heeft jaarlijks een episode met lage rugpijn.Er zijn veel misverstanden over de bron van lage rugpijn. Oorzaak, bron van pijn en gevolg worden door elkaar gehaald. Het gevolg is dat er vaak verkeerde diagnostiek en behandeling wordt toegepast.

Lage rugpijn wordt zelden veroorzaakt door spieren, banden of triggerpoints. Veruit de belangrijkste bron van pijn is beschadiging van de tussenwervelschijf (discopathie,of hernia). Daarnaast kunnen soms ook het facetgewricht en het SI-gewricht de boosdoener zijn. Een hernia geeft vaak uitstraling in bil of been maar kan ook rugpijn veroorzaken. Ook de facetgewrichten en de tussenwervelschijf kunnen uitstraling geven. Botweefsel van het wervellichaam kan ook pijn veroorzaken.

Wat is de oorzaak dat de tussenwervelschijf beschadigd raakt?

Het begint meestal met een scheefstand van enkele wervels en het bekken. Vertillen, langdurig verkeerde houding, overbelasting, grote en kleine ongevallen, een verstapping of verdraaiing zijn daarvan de oorzaak. Door de scheve belasting van de tussenwervelschijf kan deze beschadigen. Hij wordt pijnlijk en het gevolg is verkramping en verzwakking van de rugspieren. Dit is een gevolg en geen oorzaak. Daardoor gaat de rugpatiënt slechter bewegen, vermijdt rugbelastende activiteiten en de conditie gaat achteruit. Orthomanuele geneeskunde is de beste methode om deze standafwijkingen in de wervels en het bekken op te sporen en te behandelen.

Onze behandeling van lage rugpijn

Onze behandeling heeft twee fasen: de genezende fase en de versterkende fase.
In de genezende fase is onze behandeling volledig gericht op het ontlasten van de tussenwervelschijf, de zenuwwortel, de facetten en het SI-gewricht, aangezien dit de belangrijkste oorzaken zijn van pijn.
Dit doen we door nauwkeurig alle wervels en het bekken recht te zetten zodat de pijn en beperkingen kunnen herstellen. Onze behandelmethoden zijn OrthoManuele geneeskunde om de wervels te corrigeren en McKenzie therapie voor een passende oefening. Daarnaast moet u zelf zorgen voor een goede ergonomie en gezond bewegen. Daar krijgt u adviezen voor. Let wel, in deze fase gaat het alleen om genezing en nog niet om versterking van de weefsels.
In een klein aantal gevallen is dit onvoldoende omdat het weefsel hardnekkig ontstoken is of omdat er een hernia is die niet wil herstellen of ingeklemd zit. In dat geval laten we een MRI scan maken om te beoordelen of een injectie in de rug u verder kan helpen. Slechts in een enkel geval is een operatie de oplossing.

In de tweede fase, de versterkende fase, is de pijn afgenomen en kunt u uw rug weer belasten, en is het tijd voor stabilisatie, het versterken van uw rug. We noemen dit stabilisatie-training. U kunt dan stapsgewijs de belasting opvoeren in huishouden, werk en sport.

Gemiddeld zijn 5 OrthoManuele behandelingen nodig en 1 of 2 controles na enkele weken. De meeste mensen zijn daarna langdurig klachtenvrij. Een kleine groep heeft af en toe een behandeling nodig omdat er wervels zijn teruggeschoten in de oude stand.

Onze behandeling wordt gerekend tot musculoskeletale geneeskunde.

Hoge rugpijn

Diverse klachten

Een aantal van onze patiënten heeft pijn of stijfheid in de borstwervelkolom of ribben. Dit is het gebied boven de lage rug tussen de schouderbladen tot aan de nek. De klachten in dit gebied zijn vaak niet zo heftig en invaliderend als in de lage rug. Soms trekt de pijn door naar de voorkant bij het borstbeen. Dan wordt niet direct gedacht aan een oorzaak in de rug. Dit gedeelte van de wervelkolom kan nog wel eens interne klachten veroorzaken zoals pijn in de maagstreek, hartkloppingen of een benauwd gevoel.
Soms straalt de hoge rugpijn uit in de arm. Het gebied kan ook armklachten veroorzaken zonder uitgesproken rugpijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij dubbelzijdige tennisellebogen.
Na een valpartij op de borstkas wordt vaak gesproken van gekneusde ribben, maar in feite zijn het scheefstanden in de borstwervels en ribgewrichten. Pijn langs het borstbeen wat het syndroom van Tietze wordt genoemd heeft ook vaak te maken met standafwijkingen van de borstwervels.

Behandeling

Klachten in het gebied van de borstwervelkolom, de ribben en het borstbeen reageren over het algemeen heel goed op correctie van de standafwijkingen met OrthoManuele geneeskunde. Meestal zijn 4 of 5 behandelingen voldoende.