Door Vincent Hesselink, arts
Dit weekend ga ik met een Duitse vriend en collega manueel arts een deel van de de Rotharsteig lopen. Een beroemde wandelroute van 150 km door het Sauerland. Dit is een fantastische belevenis. In 4 uur rijden ben je in het Sauerland, een prachtig landschap met heuvels en kleine bergen. “s Winters wordt hier ook geskied. Je slaat drie gezondheidsvliegen in een klap:
1/ lopen in de bergen
2/ je bent in de ongerepte natuur
3/ je bent in een volkomen andere omgeving, niet ver van huis.
Van alle dingen die je kunt doen om je gezondheid enorm te verbeteren staat wandelen in de top drie. Sinds de oertijd hebben mensen zich voornamelijk te voet verplaatst, paard-, ezel- olifant rijden was voor de happy few. Pas 4000 jaar geleden werd het wiel uitgevonden en konden er wagens worden gemaakt. Toch bleef de benenwagen voor de meeste mensen het belangrijkste middel om zich te verplaatsen. Daarom gedijt ons bewegingsstelsel het beste bij wandelen. Onze hersenen herkennen deze beweging als het meest normaal en daarom is voor het herstellen van ziektes en blessures lopen de beste remedie. Patiënten in onze praktijk weten dat ik aan iedereen vraag hoeveel ze bewegen en dat ik vaak adviseer om te gaan wandelen.
In onze praktijk behandelen we vooral mensen met klachten van het bewegingsstelsel, maar een deel van hen heeft ook andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte, overwicht, artrose of depressie. Al deze aandoeningen verbeteren door simpelweg een paar keer per week te wandelen. Wandelen is een low-impact activiteit die weinig belastend is voor de gewrichten en bijna altijd mogelijk is, weer of geen weer. Het enige wat je nodig hebt is een paar goeie schoenen.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidseffecten van lopen onderbouwt. Kom uit de stoel en ga lopen, je zult merken dat je al snel minder geneesmiddelen nodig hebt zoals cholesterolremmers en diabetes pillen. Ook je stemming verbetert, evenals je leervermogen en je productiviteit.
Hierbij een aantal bewezen gezondheidseffecten van wandelen op een rij.
– je krijgt een sterker soepeler bewegingsstelsel
– verlaging lichaamsvet
– verbetering bloedsuikerspiegel
– verlaging bloeddruk
– verbetering bloedvetten
– je leeft langer
– het is goed te doen bij artrose
– het is goed voor onze hersenen
– het verlaagd stress
– het verbeterd je immuunsysteem
– je hebt tijd om te denken en kunt al lopend mediteren
Ook voor de gezondheidseffecten van het verblijven in de natuur zijn goede wetenschappelijke bewijzen. In Japan krijgen patiënten daarom soms lopen in het bos voorgeschreven om te herstellen van ziekte. Vanzelfsprekend is de schone lucht in de bergen ook mooi meegenomen.
De Dalai Lama zegt: “ga een keer per jaar naar een plek op aarde waar je nog nooit bent geweest” Ook hiervoor is zelfs bewijs dat het de gezondheid van onze hersenen verbeterd. Het verkennen van een nieuwe vreemde omgeving is heel gezond. Ik begrijp daarom niet waarom veel mensen jarenlang naar dezelfde plek op vakantie gaan terwijl ze juist aan de dagelijkse sleur proberen te ontsnappen.
Etappe van Brilon naar Willingen
Zaterdagochtend vroeg uit de veren. Na een ontbijt om het lang op vol te houden, van groentes, eieren en noten worden we door de uitbaatster van ons hotelletje afgezet op het busstation. Met de streekbus naar het marktplein van Brilon. Daar is het officiële startpunt van de Rotharsteig. Een schilderachtig stadje met veel vakwerk gevels en leisteen daken. De route is vrij goed aangegeven, je volgt gewoon de symbooltjes op palen en bomen. We hadden uitgerekend dat de afstand tot in het centrum va Willingen waar we overnachten ongeveer 23 km is. Wat moeilijk is te bepalen is de hoeveelheid stijgen en dalen in de route. Al vrij snel blijkt dat er behoorlijk steile stukken in de route zitten en de hoogteverschillen zijn tussen de 200 – 400 meter. Ik gebruik een hartslagmeter met gps om de afstand, snelheid en inspanning te monitoren. Dit is vooral handig om niet te verdwalen. Het Sauerland is erg groot en uitgestrekt met lange stukken zonder bewoning. We zijn twee keer verkeerd gelopen, dat kostte een omweg van 3 km. De eerste uren ben je nog ten dele met je gedachten bij dagelijkse beslommeringen, maar na een poosje kom je in een ritme en krijgt het contact met de natuur de overhand. Tussendoor wisselen we veel ideeën uit over ons vak. De Duitse overheid staat niet zo negatief tegenover alternatieve geneeskunde als de Nederlandse maar ook daar is de strijd om vergoedingen voor behandeling een probleem.
Groeten uit Willingen,
Vincent Hesselink