Het eerste consult

Het eerste consult duurt ongeveer 40 minuten en is dus twee keer zo lang als de vervolgconsulten. Het bestaat uit 3 delen. Het is bedoeld om een goede diagnose te stellen en te beoordelen of een behandeling zinvol is.

Vraaggesprek

Eerst zal de arts heel uitgebreid met u spreken over het probleem waar u voor komt. De klachten, de oorzaak en de gevolgen. Hoe is uw medische voorgeschiedenis, wat heeft u voor ongevallen, ziektes en operaties gehad. Ook gaat het gesprek over bijkomende factoren zoals andere ziektes, uw leefstijl, soms over uw psychische toestand, werk en sport. Welke geneesmiddelen en voedingssupplementen gebruikt u. Deze dingen kunnen namelijk allemaal invloed hebben op uw klachten. Verder welke onderzoeken en behandelingen heeft u bij andere artsen of therapeuten gehad. Als u een MRI of röntgenfoto op CD heeft of een verslag hiervan, neem deze dan mee. Evenals brieven van andere artsen. Deze kan de arts dan beoordelen.

Het is van groot belang dat u zich goed voorbereid op dit gesprek. Wij vragen u daarom van te voren een vragenlijst eerste consult in te vullen zodat u niet tijdens het consult alles uit uw geheugen moet halen.

Lichamelijk onderzoek

Het tweede deel bestaat uit een uitgebreid en nauwkeurig lichamelijk onderzoek. Uw hele wervelkolom, het bekken en de andere gewrichten worden onderzocht. De stand en de bewegelijkheid van de gewrichten worden beoordeeld. Ook worden soms testjes gedaan of u een hernia heeft of een beschadigde tussenwervelschijf of letsel van een ander gewricht.

Conclusie en diagnose

Daarna worden alle bevindingen op een rij gezet en wordt een diagnose gesteld. Dan wordt er beoordeeld of een behandeling zin heeft en hoe groot de kans is op verbetering. De dokter beslist dan samen met u of hij gaat behandelen. U moet hiervoor toestemming geven, dit heet informed consent. Als u twijfelt kunt u er het beste nog even over nadenken en starten we tijdens een vervolgafspraak met behandelen. Bij minderjarigen moet een ouder toestemming geven.

Behandeling

Het derde deel is de behandeling. In veel gevallen is er genoeg tijd om in het eerste consult al een stukje van de behandeling te doen. Als het gesprek en het onderzoek te veel tijd kosten kan pas in het tweede consult worden gestart met behandelen. Van de eerste behandeling kunt u soms wat napijn hebben ook op plekken die u niet bent gewend. Dit duurt een of twee dagen, slechts in extreme gevallen bij mensen die heel gevoelig zijn kan het wat langer duren.

Wat heeft u nodig tijdens het eerste consult

  • een volledig ingevulde vragenlijst eerste consult (downloaden, uitprinten en invullen)
  • twee grote handdoeken of badlakens
  • 130 euro contant of pin
  • makkelijke kleding voor snel uit- en aankleden
  • liefst geen sierraden en vette make up