Hernia van de lage rug

Wat kunnen we voor u doen als u een hernia van de lage rug heeft?
Patiënten met een hernia worden volgens de huidige medische inzichten nog maar weinig geopereerd. Maar welke behandeling en begeleiding er dan wel zinvol is blijft in Nederland meestal onduidelijk. Ons centrum heeft zich gespecialiseerd in de niet-operatieve behandeling van hernia patiënten. Wij hebben hiervoor een effectief protocol ontwikkeld.

Bewezen resultaten

Onze aanpak is in ruim 70% van de gevallen effectief gebleken in de afgelopen jaren. Terwijl veel van onze patiënten al een traject bij andere artsen en therapeuten achter de rug hadden. Onze resultaten voorkomen meestal een operatie. Bij ons geen eindeloze behandeltrajecten. Voor onze aanpak volstaan gemiddeld 5 OrthoManuele behandelingen en 2 McKenzie therapiesessies.

Het stellen van de diagnose

Op grond van de symptomen die de patiënt aangeeft en het lichamelijk onderzoek kan meestal worden vastgesteld dat de zenuwwortel in de lage rug wordt geprikkeld. Om daadwerkelijk een hernia aan te tonen is een MRI scan het beste onderzoek. Maar er is niet altijd een duidelijk verband tussen de afwijkingen op de MRI en de symptomen. In Nederland is het beleid bij huisartsen en specialisten om alleen een scan te maken als een operatie wordt overwogen.
Wij zijn van mening dat het soms toch zinvol is om een MRI te maken ook al wordt er niet aan opereren gedacht. Dit kan een eind maken aan een onnodige zoektocht. Wij laten een MRI bij voorkeur maken bij de Rugpoli. Wij hebben met hen vaste samenwerkingsafspraken.

Onze aanpak bij een hernia

Meestal is een operatie niet nodig, maar zonder de juiste behandeling en begeleiding kan een hernia een slepend probleem worden.
Centraal in onze aanpak staat het corrigeren van de stand en functie van de wervelkolom door middel van Orthomanuele behandeling en McKenzie therapie. Dit haalt de druk van de hernia zodat deze kan herstellen en de zenuw niet meer geprikkeld wordt. Als tijdelijk het slikken van pijnmedicatie nodig is dan schrijven we dit voor. Als de pijn afneemt helpen we u de pijnstillers weer af te bouwen. U krijgt van ons goede instructies hoe u uw activiteiten kunt opbouwen. Meestal zijn 5 OrthoManuele behandelingen voldoende en 1 of 2 oefeninstructies. Reken voor een normale genezingstijd op 3 tot 6 maand. We houden u in die fase onder controle.

Aansluitend is het zaak om uw rug te versterken om terugval in de toekomst te voorkomen. Stabiliteit oefeningen zijn hiervoor de basis. Deze kunt u bij ons leren of we geven uw eigen fysiotherapeut instructies. Daarnaast kunt met wandelen, zwemmen, spiertraining of yoga uw herstel bevorderen.

Injectie of operatie

Soms reageert de hernia niet op bovenstaande aanpak. Doordat de hernia te groot is of zit ingeklemd of hardnekkig ontstoken blijft. Dan is de volgende stap een injectie in de rug bij de wortel ter plaatse van de hernia. Er wordt dan een injectie met een pijnstiller en een ontstekingsremmer (corticosteroïde) gegeven. Deze procedure heet een Transforaminale infiltratie (TF)
Jaarlijks verwijzen we ongeveer 25 patiënten naar de Rugpoli. We hebben vaste samenwerkingsafspraken. In principe krijgt u op een dag een MRI, een onderzoek door de arts en een injectie.
Slechts in uitzonderingsgevallen is een operatie nodig. Als dat de beste oplossing is zullen we u (in overleg met uw huisarts) verwijzen.

Wat is een hernia van de lage rug?

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels en daar tussen zitten de tussenwervelschijven. Deze worden bijeengehouden door banden en spieren. Door een zwakke plek of een scheurtje in de tussenwervelschijf kan een uitstulping ontstaan. Dit noemen we een hernia. Meestal zit de hernia onder in de rug, tussen de wervels L5 en S1 of tussen L4 en L5. De hernia kan op een zenuw drukken en deze prikkelen of irriteren. Deze zenuwbaan is een aftakking van het ruggenmerg en wordt wortel genoemd.

Epidemiologie

Ongeveer 65.000 Nederlanders krijgen jaarlijks een hernia. Daarvan ondergaan 11.000 een operatie. Vroeger werd er veel vaker geopereerd, maar in onderzoeken is aangetoond dat op lange termijn er weinig verschil is in klachten met niet geopereerde hernia patiënten. Een hernia operatie kost tussen 5000 en 8000 euro.

Hoe ontstaat een hernia in de rug?
Een hernia is meestal het eindstadium van een geleidelijk verslechterende tussenwervelschijf, maar kan ook acuut ontstaan door een ongeval of een plotse overbelasting.

Wat zijn de verschijnselen?

Een hernia kan uitstralende pijn geven vanuit de rug in de bil en het been. Deze kan doorlopen tot in het onderbeen, soms tot in de voet. Vaak is er ook lage rugpijn, maar soms is er opvallend weinig rugpijn. De pijn in het been is scherp. Bepaalde houdingen of bewegingen, maar ook hoesten, niezen of persen, kunnen de uitstralende pijn oproepen of versterken. Er kan ook een gevoel van doofheid of tinteling in het been optreden. Soms is er krachtverlies in het been, dan kan de herniapatiënt moeilijk op de tenen of hielen staan, het bedienen van de pedalen in de auto kan moeilijk zijn of de coördinatie van het been met lopen is gestoord (klapvoet). In erge gevallen kan de controle over het plassen gestoord raken.

Het beloop

Herniaklachten nemen bij sommige patiënten vanzelf geleidelijk af en na enkele weken kan de patiënt weer redelijk actief zijn. Volledig herstel van pijn, beperkingen en krachtsverlies kan 6 tot 12 maanden duren. Maar toch houden veel mensen restklachten: beenpijn, een doof gevoel in het been, een subtiele coördinatiestoornis of rugpijn. In een klein aantal gevallen blijft de patiënt veel pijn houden of het krachtsverlies in het been blijft bestaan. Snelle verslechtering of krachtsverlies in het been zijn reden voor een consult bij een neuroloog. Andere belangrijke redenen voor snel nader onderzoek zijn een doof gevoel in de liezen en rond de anus en als u de controle over het plassen verliest.
Zonder de juiste behandeling kan een hernia een slepend probleem worden. Wij hebben in de afgelopen jaren aangetoond het herstelproces te kunnen versnellen en chronisch worden van de klachten te voorkomen met behulp van OrthoManuele behandeling, McKenzie en stabilisatietherapie. Ook in wetenschappelijke studies is aangetoond dat OrthoManuele behandeling en McKenzie therapie een gunstig effect hebben op een hernia van de lage rug. Onze behandelingen worden gerekend tot Musculoskeletale geneeskunde.

Nekhernia

Een nekhernia komt veel minder vaak voor dan een hernia in de lage rug. Toch hebben we in de afgelopen 20 jaar tientallen mensen met een nekhernia behandeld. Onze OrthoManuele behandeling is hiervoor heel succesvol gebleken. In al die jaren hoefde niemand te worden geopereerd en slechts twee keer is een patiënt met een injectie in de nek behandeld. Vaak zijn 4 tot 6 behandelingen voldoende.