Gezond bewegen

Basisvoorwaarde voor een goede gezondheid is veel en gevarieerd bewegen. Dit hoeft geen sport te zijn, maar kan bestaan uit lopen en fietsen naar het werk, het werk zelf, tuinieren of huishouden. Verder is gericht het lichaam trainen een goede manier. Denk hierbij aan diverse vormen van fitness, krachttraining, yoga, stevig wandelen, Nordic walking, hardlopen, fietsen, gymnastiek, dansen. Allerlei vormen van sport zijn natuurlijk ook goed, maar daarbij bestaat er een risico op blessures die weer langdurige inactiviteit tot gevolg kunnen hebben. Nog beter is een vorm van bewegen in de natuur omdat een afwisselende omgeving de hersenen stimuleert en een oneffen ondergrond verbetert de stabiliteit van de rompspieren (core stability).

Het tegenovergestelde van gezond bewegen is zitten. Steeds meer wordt duidelijk uit wetenschappelijke studies hoe slecht zitten is voor onze gezondheid en zelfs voor de levensverwachting. Probeer gedurende dag het zitten zo vaak als mogelijk is te onderbreken. Ook is het slim om tussendoor af en toe wat oefeningen te doen. Een goed kantoor heeft de mogelijkheid om te bewegen, denk hierbij aan kort oefenen met gewichtjes, touwtje springen, een yogamat of een pingpong tafel.
Ter afwisseling is een andere manier van zitten ook goed, bijvoorbeeld op een grote bal of een Stokke stoel. De laatste tijd komen er ook activerende werkplekken met sta-tafels of zelfs een fiets aan een bureau zodat je kunt bewegen tijdens het werk.

Veel bewegen is juist ook van belang voor oudere mensen met artrose, botontkalking en andere chronische aandoeningen. Vrijwel elke ziekte wordt beter van een gezonde dosis beweging. Hoe ouder je wordt hoe meer tijd je per dag aan het onderhoud van je lichaam moet besteden.

Wij geven u allerlei ideeën via onze Weblog.